HRKompany > HRK-Blog-1

HRKompany - Blogs

Vanochtend zag ik de verwondering, Geert-Jan Blanken praat met Annemiek Schrijver over Kierkegaard. En het gesprek raakte me.

Als je los komt van de angst, kun je het leven als een spel gaan zien. Op een heel ander niveau jezelf omarmen zonder ergens aan te hoeven voldoen. En als het niet gaat, stort jezelf dan niet in de afgrond. Stoppen met jezelf de schuld te geven, maar wel verantwoordelijkheid nemen voor je eigen tekorten.

Er is een grens aan achterwaarts leven. Voorwaarts leven, stap de dansvloer op ondanks dat je denkt de vloer is lava, of ik zie alleen water, dat je dan toch weer je dansje doet. Het ziet er uit zoals het er uit ziet. Ik hoop daar iets van vreugde in te gaan ervaren zegt Geert-Jan.

Ja dat herken ik. Als je nieuwe dingen wilt leren en een beetje uit je comfort zone gaat, levert dat spanning op. En dan is het lastig om in die ervaring vreugde te ervaren. Lol hebben middenin de spanning. Ondanks dat je je nergens aan kan vasthouden. Hij noemt dit de onmiddellijke ervaring. Hanneke Korteweg, waar ik jaren bij in een vrouwengroep heb gezeten, noemde dit het bibbergebied in gaan.

En als je dit doet, dan groeit daar iets, en voor je het weet ga je daar weer op staan. Dan ga je je vasthouden aan wat er groeit. Dan word je iemand die het weet en het aan een ander gaat uitleggen. Dus dan word je goeroe of coach. De kunst is dit niet te doen. Blijf lopen op water, durf dit ondanks dat er geen bodem is.

Wees minder bezig met jezelf en hoe je overkomt. En zeg steeds weer opnieuw ‘ja’. Dit is de kern van waaruit ik wil coachen. Met ‘de grond is lava’ als spelelement.

Contact formulier

Scroll naar boven